Dorpen rond Ede

Rond Ede liggen verschillende kleinere dorpen die deel uitmaken van de gemeente Ede: Ederveen, Lunteren, Bennekom, Wekerom, Otterlo en Harskamp. Lees meer over de omgeving, bereikbaarheid en voorzieningen.

Ederveen
Ederveen ligt tussen Renswoude, Lunteren, De Klomp en Veenendaal. Al sinds 1600 wonen hier mensen. Het dorp telt verschillende reformatorische kerken. 

Lunteren
Lunteren ligt tussen Ede in het zuiden en Barneveld in het noorden, en grenst aan de Gelderse Vallei. Ten oosten van Lunteren begint de bosrijke Veluwe met de stuwwal Meulunteren-Wageningen. Hier ligt de Goudsberg, het geografische middelpunt van Nederland. Het centrum van het dorp is autovrij. 

Bennekom
Rond Bennekom is veel natuur — hei, bos en de Bennekomse beek — evenals weilanden in De Kraats en het Binnenveld. Langs de huidige Dr. W. Dreeslaan stond ooit kasteel Nergena. Op de plek waar voorheen het oude ziekenhuis Gelderse Vallei langs de A12 stond, bouwden Woonstede, Opella en Plicht Getrouw 450 nieuwe woningen en zorgappartementen. Een unieke en creatieve mix van modern wonen, medische zorg, gemaksvoorzieningen en ontspanning in één wijk.

Wekerom
In het noordoosten van de gemeente Ede ligt Wekerom. Vlakbij het dorp ligt midden in het bos het Wekeromse Zand. Dit is een grote open vlakte met zandverstuivingen en duinen. In Wekerom verhuurt Woonstede 61 woningen aan de Evekinkweg, de A.G. Wijersweg en de Kerkweg.

Otterlo
Vlakbij Otterlo ligt het bekende Nationaal Park De Hoge Veluwe. In het park vindt u onder meer het Kröller-Müller Museum met een aanzienlijke kunstcollectie van onder meer Vincent van Gogh. In Otterlo heeft Woonstede verschillende Vrijekeuswoningen, bijvoorbeeld aan de Pothoven- en Timorlaan, Brummel- en Feenstraweg, De Dries en de H.P. Prangsmalaan.

Harskamp
Harskamp ligt in het noordoosten van de gemeente Ede. In Harskamp ligt Oostdorp, een nagebouwd dorp waar infanterie-eenheden oorlogssituaties nabootsen. Het dorp heeft verschillende campings en recreatieparken. Een bekende attractie is de Passiflorahoeve, een zorgboerderij die de Nationale Plantencollectie Passiflora beheert. Woonstede verhuurt in Harskamp 107 woningen.
 
Terug  Terug

Bezoek eens één van de verschillende musea die Ede en omgeving rijk is.