Ede

Ede is een middelgrote plaats in Gelderland, aan de westkant van de Veluwe en ten zuiden van de Gelderse Vallei. Op de grens van de Veluwse stuwwallen vindt u bossen, heide en zandverstuivingen. Ede is goed bereikbaar via de A12 en A30, en via de spoorlijn Utrecht-Arnhem.

Ede-ZuidEde-Zuid is een veelzijdige wijk met ongeveer 23.600 inwoners en bestaat uit de buurten: Rietkampen, Maandereng, Oud-Zuid en de nieuwe woonwijk op het Enkaterrein. 

Ede-Zuid is een groene wijk met zowel hoog- als laagbouw. Woonstede heeft de Uitvindersbuurt in Oud-Zuid de afgelopen jaren vernieuwd. De Maandereng kent vijf verschillende buurten (Vlek A, B en C en midden en zuid). Woonstede heeft daar vooral eengezinswoningen en lage appartementen-gebouwen die gebouwd zijn tussen 1980 tot 1989. Deze woningtypes hebben we ook in de Rietkampen. Deze wijk heeft veel speelplaatsen, scholen en het is er verkeersvriendelijk met veel woonerven en een vrij liggend fietspad. Op het Enkaterrein dat vlakbij het NS Station Ede-Wageningen ligt en waar je zo het bos inloopt, heeft Woonstede ongeveer 40 huurwoningen. Aan de Reehorsterweg zijn eind 2015 nieuwe eengezinswoningen opgeleverd. In 2016 volgen er nog 14. Op de website van de gemeente Ede leest u meer informatie over de wijk Ede-Zuid.

Ede-CentraalEde Centraal telt ongeveer 24.723 inwoners en bestaat uit drie gebieden: Ede-West, Ede-Oost en het Centrumgebied. Ieder gebied heeft zijn eigen kenmerken.

Ede-West
Ede-West is onder te verdelen in zeven buurten en ligt tussen de spoorlijn Ede-Barneveld (oost), de Proosdijerveldweg (west), de spoorlijn Utrecht-Arnhem (zuid) en de rijksweg N224 (noord). De zeven buurten: Zeeheldenbuurt, Indische buurt, Vogelbuurt, Bloemenbuurt, Klaphekbuurt, Beatrixpark.

De Zeehelden- en Indische buurt is een wijk met veel eengezinswoningen uit de jaren 50. Woonstede heeft hier ook appartementen van maximaal vier verdiepingen, sommige bestemd voor senioren. Vanuit hier ben je zo in het centrum, maar ook in de bossen van Ede. 
In de Vogelbuurt, de Bloemen- en de Kolkakkerbuurt is een grote diversiteit aan woningen. Zo vindt u er eengezinswoningen, appartementengebouwen van maximaal vier verdiepingen en seniorenwoningen. In de Kolkakkerbuurt vindt de komende jaren wijkvernieuwing plaats.

Het Beatrixpark ligt in een mooie groene omgeving, vlakbij de spoorlijn Arnhem-Utrecht en Ede- Amersfoort. U vindt er voornamelijk eengezinswoningen en lage appartementengebouwen. Vanuit hier bent u binnen 5 minuten per fiets in het centrum van Ede.
In de Klaphekwijk heeft Woonstede eengezinswoningen uit de jaren 70, die door een vijver gescheiden worden met een klein industrieterrein. Dit zijn grote woningen met een tuin en vijf kamers. Op loopafstand vindt u de winkelcentra Bellestein en het Rozenplein.

Ede-Oost
Ede-Oost ligt ten oosten van de spoorlijn Ede-Barneveld, ten noorden van de spoorlijn Utrecht-Arnhem en een gedeelte ten noorden van de N224 (met uitzondering van Kernhem). Ede-Oost is onder te verdelen in volgende buurten: Bosrand, Burgemeestersbuurt, Componistenbuurt, Stationsbuurt, Kazerneterrein.

Woonstede heeft in de Stationsbuurt nog 13 karakteristieke vooroorlogse geniewoningen uit 1925, eengezinswoningen aan Laan 1948 en seniorenappartementen in gebouw Dennenheuvel en Belvedere. Op het Kazerneterrein heeft Woonstede sinds 2015 eengezinswoningen. 

Ede-Centrum
In Ede-Centrum is de afgelopen jaren veel ontwikkeld en gebouwd. Het aantal bewoners van het centrum is in de laatste tien jaar verdubbeld, namelijk van 1200 naar 3257. Het is een combinatie van winkelgebied, uitgaansgebied met horeca en veel evenementen en activiteiten. Ook is er het treinstation Ede-Centrum. Woonstede heeft appartementen van maximaal vier verdiepingen in het centrum van Ede, sommige ook bestemd voor senioren.

Meer informatie over Ede-Centraal leest u op de website van de gemeente Ede

Kernhem en VeldhuizenAan de noordkant van Ede liggen twee heel verschillende wijken: Kernhem en Veldhuizen.

Kernhem is een mooie nieuwbouwwijk waar het fijn en rustig wonen is. De wijk heeft een autoluw karakter.  Vlek A heeft ruim 1.100 woningen, er wonen ongeveer 3.600 mensen. Vlek B is nog in ontwikkeling. Hier komen in totaal zo’n 1.900 woningen. Sinds kort is het nieuwe winkelcentrum Parkweide geopend. Woonstede bezit er eengezinswoningen met tuin en appartementen.

Veldhuizen is een gevarieerde wijk en telt ongeveer 16.000 inwoners en bestaat uit twee gebieden: Veldhuizen A en Veldhuizen B. Veldhuizen A bestaat uit de buurten De Horsten en De Burgen. Hier vindt u veel huurwoningen, voornamelijk middelhoogbouw of hoogbouw. In de wijk is veel opgeknapt, o.a. de middelhoogbouwflats in de Burgwjk. Aan de Leeuwenhorst zijn vier nieuwbouwtorens gebouwd en aan de Pollekamp 18 eengezinswoningen en 22 appartementen. Deze woningen liggen vlakbij het fietstunneltje naar Kernhem en het nieuwe winkelcentrum Parkweide. In 2016 zijn de nieuwe appartementen en eengezinswoningen Veenderhorst opgeleverd. 

Veldhuizen B bestaat uit de buurten De Dalen, De Velden, De Beken, De Hoven, De Steinen en het sportpark ‘Peppelensteeggebied’. Twee van de vier flats aan de Groenendaal en Mariëndaal, tegenover winkelcentrum Bellestein, heeft Woonstede aangepast aan de woonwensen van de moderne 50-plusser. In De Velden en Beken is veel openbaar groen en goede fiets- en voetgangerspaden. Woonstede heeft hier eengezinswoningen met tuin en appartementen. Het Veldhuizerbos ligt op loopafstand.

Meer informatie over Kernhem en Veldhuizen leest u op de website van de gemeente Ede


Klaphekwijk Kernhem Velden en Beken Centrum Indische buurt Dalen Ede West Stationsbuurt Beatrixpark Ede Zuid Rietkampen Reehorst Maandereng Veldhuizen A
 
Terug  Terug