Contact  Facebook  Twitter YouTube 
Inspiratie-evenement 'Samen leven in Ede'
Veranderen doen we samen
Tijdens het inspiratie-evenement ‘Samen leven in Ede' vertelde onze collega Ellen Groenestein over haar ervaringen als bemiddelaarster bij klachten. We blikken terug op haar verhaal. Haar conclusie: mensen zoeken elkaar niet meer op. 

Geluidsoverlast
Ellen Groenestein begon haar verhaal met een voorbeeld over een klacht die was binnengekomen. De klacht ging over een zwaar vervuilde tuin.
Toen Ellen met de bewoner van deze tuin sprak, bleek het te gaan om een man met ernstige gezondheidsproblemen. Hij was niet in staat de tuin te onderhouden. De man in kwestie was teleurgesteld dat niemand naar hem was toegekomen om te vragen wat er was. Terwijl hij al ruim 14 jaar op het adres woonde zonder enige overlast te bezorgen. Zo’n 80% van de klachten die binnenkomen bij Woonstede zijn vergelijkbaar. Bewoners klagen over geluidsoverlast. Spelende kinderen op de galerij. Deuren die hard dicht worden gegooid. Lawaai in de avond.

Communiceren
Woonstede is de derde partij, die helpt als mensen er echt niet meer uitkomen. Maar de kerntaak van Woonstede is de zware problematiek: drugs, prostitutie, woonfraude. Toch draaien de ingediende klachten eigenlijk om communicatie. Mensen zoeken elkaar niet meer echt op om tot een oplossing te komen, is de ervaring van Ellen. We klagen over gevolgen, maar moeten we ons niet meer richten op de oorzaak? Door met elkaar in gesprek te gaan voorkomen we ergernissen.

Samen leven in Ede
“Veranderen doen we samen. Hoe doen we dat dan, wat verbindt ons? Hoe spreken we elkaar aan? Laten we meer kijken naar overeenkomsten dan naar verschillen”, besloot Ellen haar verhaal.