Contact  Facebook  Twitter YouTube 

Vernieuwing van de Kolkakkerbuurt


Impressie van Klaprooslaan/Brinkweg richting Talmalaan.

In vijf stappen naar een vernieuwd tuindorp

De komende jaren wordt de Kolkakkerbuurt in vijf stappen vernieuwd. Gestart wordt met de renovatie van vijftig woningen. Daarna wordt in stapjes de wijk vernieuwd tot een eigentijds tuindorp.

De renovatie van 50 woningen aan de Kolkakkerweg vormt medio 2018 de start van de wijkvernieuwing. Daarna wordt jaarlijks een gebied van ongeveer 40 woningen gesloopt en herbouwd. Na de afronding van de renovatie wordt begin 2019 gestart met sloop en nieuwbouw aan de kop van de Kolkakkerweg en aan de Klaprooslaan-Talmalaan. De wijkvernieuwing eindigt naar verwachting eind 2022 aan de oostelijke kant van de wijk met het gebied tussen de Verlengde Maanderweg en de Prinsesselaan. Bekijk de fasering en planning.

Wensen uit de buurt
In het plan worden de wensen gerealiseerd die bewoners hebben aangegeven in het stedenbouwkundig plan dat in april 2017 klaar was. Karin was een van de bewoners die zich in 2016 opgaf om mee te denken over het nieuwe plan voor de wijk. Er zouden zich nog 40 andere huurders uit de wijk en 10 omwonenden opgeven voor dit traject. Karin vertelt in een filmpje hoe de avonden liepen:

Het resultaat is dat de Kolkakkerbuurt een tuindorp is en blijft waar ook in de toekomst veel mensen met plezier kunnen blijven wonen. De huidige bewoners kunnen in hun woning blijven wonen totdat de wijkvernieuwing start en krijgen als men wil verhuizen voorrang bij het kiezen van een nieuwe woning.


Keukentafelgesprekken
Voordat Woonstede en de Bewonerscommissie Kolkakker de fasering en de planning maakten, is eerst advies ingewonnen bij de bewoners en de gemeente. Tussen mei en september zijn keukentafelgesprekken gevoerd waarin huurders konden aangeven wat hun wensen zijn over hun persoonlijke voorkeuren. Daaruit bleek dat er voornamelijk behoefte is aan eengezinswoningen met een tuin en gelijkvloerse woningen voor senioren. Die worden dan ook na de renovatie als eerste in de nieuwbouw gerealiseerd. 

Impressie van Talmalaan richting Kolkakkerweg

Toekomstige sfeer in de wijk
De bewoners bepaalden met elkaar dat de bestaande woningen model zouden staan. De afgeschuinde kappen, het boerderijkarakter, de kleuren en materialen blijven zoals ze nu zijn. Het wordt een mooie en groene wijk met tuindorpkarakter. Er zijn korte blokjes waardoor er veel hoekwoningen met grote tuinen blijven. Een grote wens uit de wijk is dat er voor de oudere bewoners gelijkvloerse woningen komen, daarom worden er seniorenwoningen gebouwd. En wie wil kan kiezen voor een oorspronkelijke woning die gerenoveerd wordt aan de Kolkakkerweg. Zo vormen oude gerenoveerde en nieuwe woningen een sfeervol tuindorp.

Actueel: selectie van een aannemer

Op dit moment wordt in samenwerking met de Bewonerscommissie bekeken welke aannemer het meest geschikt is voor het uitvoeren van de renovatiewerkzaamheden. Naar verwachting is dit rond januari/februari 2018 bekend. Belangrijk bij de keuze voor een aannemer is onder meer dat deze veel ervaring heeft in renovatiewerkzaamheden en daarnaast ook goed kan communiceren met de bewoners. Dat is belangrijk omdat vooraf samen met de aannemer en de terugkerende en toekomstige bewoners van de woningen een traject wordt opgestart waarbij het renovatieplan en een planning worden gemaakt. 

 
Terug  Terug