Beveilig uw woning tegen inbraak

Als iemand in uw huis wil inbreken, lukt dat helaas bijna altijd. Maar u kunt het risico van inbraak wel verkleinen. Met kleine aanpassingen is uw woning al een stuk veiliger. Zoals aan hang- en sluitwerken bij ramen en deuren, en verlichting.

Politiekeurmerk Veilig Wonen schrikt inbrekers af
Ruim 85% van de inbraken zijn gelegenheidsinbraken. Een inbreker loopt langs woningen en kijkt waar een slot eenvoudig opengebroken kan worden. Met een televisie of computer uit uw woonkamer gaan ze er snel vandoor. Met het Politiekeurmerk Veilig Wonen op uw voordeur is de kans op inbraak 90% kleiner. Daarnaast krijgt u vaak korting op uw inboedelverzekering.

Vraag het Politiekeurmerk Veilig Wonen aan
Om het keurmerk te krijgen, laat u uw huis controleren door een gecertificeerd controleur. Op de website van het Politiekeurmerk kunt u bedrijven vinden die deze controle kunnen uitvoeren. De controleur keurt uw woning op veiligheidsaspecten. Voldoet uw woning niet aan deze aspecten, dan hoort u wat u kunt aanpassen.

Toestemming
Als u zaken aan uw huis wilt laten aanpassen (een nieuwe deur bijvoorbeeld) moet u wel eerst toestemming aanvragen. U kunt dat doen via de pagina http://www.woonstede.nl/zelf-klussen.

Beveiliging van uw woning: waar moet u op letten?
Voordat u uw woning gaat beveiligen, is het verstandig om eerst te kijken waar zwakke plekken zitten.
  • Brievenbus: kunt u met een ijzerdraadje door de brievenbus uw voordeur open krijgen?
  • Buitendeuren: buitendeuren horen een standaard, zwaar of extra zwaar cilinderslot te hebben. Anti-inbraakprofielen op de rand van de deur en het kozijn maken het onmogelijk om met een breekijzer tussen kieren te wrikken. Ook extra bijzetsloten op knie- of ooghoogte bieden extra bescherming. Aan de hangzijde is een veilige buitendeur daarnaast voorzien van stevige scharnieren met dievenpinnen, eventueel aangevuld met dievenklauwen.
  • Balkon- en tuindeuren: dubbele balkon- en tuindeuren hebben vaak een spanjoletsluiting die niet op slot kan. Met een los spanjoletslot zijn uw balkon- en tuindeuren een stuk veiliger. Voor schuifdeuren kunt u kiezen uit een cilinderslot, zwenkschootslot met een haak en schuifpuibeveiliger.
  • Garagedeur: voor garagedeuren die toegang bieden naar de woning, is een extra slot of speciale garagedeurbeveiliging belangrijk.
  • Ramen: sterke scharnieren, dievenpinnen, dievenklauwen, oplegraamsluitingen, opdekcilindersloten of solide raamuitzetters zijn geen overbodige luxe voor uw raambeveiliging. Voor kleine ramen kunt u anti-inbraakspijlen aanbrengen.
  • Verlichting: brandende verlichting suggereert dat u thuis bent. Schakelklokken zorgen ervoor dat lampen op bepaalde tijden vanzelf aan of uit gaan. U kunt zelfs kiezen voor een elektronische geheugenschakelaar die onthoudt welke lampen u wanneer de afgelopen week heeft aangedaan. De schakelaar herhaalt deze handelingen als u niet thuis bent.

Kwaliteitskenmerken van hang- en sluitwerk
Moderne sloten en schanieren zijn in de winkel herkenbaar aan een kwaliteitskenmerk: 1 ster (standaard), 2 sterren (zwaar) of 3 sterren (extra zwaar). Hoe meer sterren, hoe veiliger. Daarnaast kunt u goede sloten herkennen aan het kwaliteitskeurmerk ®, dat is goedgekeurd volgens het Politiekeurmerk Veilig Woning.

Elektronische beveiliging
Naast hang- en sluitwerk en verlichting, kunt u uw huis beveiligen met elektronische beveiliging: sirenes, bellen, alarmlichten of een automatisch telefoontje naar de politie. De meeste systemen werken met contactschakelaars, bewegings-, trillings- of temperatuurmelders. Zeer geavanceerde systemen reageren op luchtdruk- of volumeveranderingen in uw huis.

 
Terug  Terug

Controleer of u ramen en deuren goed afsluit als u weggaat

Weet u dat u met het Politiekeurmerk Veilig Wonen 90% minder kans heeft op inbraak in uw woning