Onderhoud in uw woning

Een prettige woning is goed onderhouden. Een goed onderhouden woning is niet alleen mooi, maar ook beter voor uw gezondheid. Woonstede verzorgt het meeste onderhoud voor u. Maar u kunt zelf natuurlijk ook het een en ander doen. Bijvoorbeeld het schilderwerk binnen. En zorgen voor goede ventilatie.

Vocht en ventilatie: zorg voor een goed binnenklimaat
Goede ventilatie is belangrijk voor uw gezondheid. Veel vervuilers van het binnenklimaat bevinden zich in uw woning. De sterkste hiervan is roken, maar ook huisdieren, planten, huisstofmijten en schimmels beïnvloeden de luchtkwaliteit. Net als kachels, geisers en cv-ketels, koken, douchen en afwassen. Ventileer elke dag 20 minuten voor een gezond leefmilieu in uw huis. Zet hiervoor twee raampjes tegenover elkaar open.

Schimmel in uw woning? 
Schimmels duiden vrijwel altijd op (ernstige) vochtproblemen. Schimmel in de woning komt vaak in badkamers voor. Het verwijderen van de schimmels is voor rekening van de huurder. Wat kunt u hieraan doen? Zorg voor voldoende ventilatie door regelmatig ramen en deuren open te zetten. Schimmel wordt veroorzaakt door te veel vocht in bijvoorbeeld de badkamer. Wat doet Woonstede? Woonstede zorgt voor deugdelijke ventilatie in uw woning. Deze kan bestaan uit natuurlijke ventilatie, mechanische ventilatie of bijvoorbeeld een ingekorte deur of rooster in de badkamerdeur. Denkt u dat de ventilatie in uw woning niet in orde is, neem dan contact met ons op. Wij kunnen u hierin adviseren.

Uw afvoer is verstopt
Als uw afvoer verstopt is, kunt u dit het beste door een professionele monteur laten verhelpen, in plaats van met huishoudmiddelen aan de slag te gaan. Met een onderhoudsabonnement van Woonstede is het ontstoppen gratis.

Rookmelders
Rookmelders voor bestaande woningen zijn in Nederland niet verplicht om te hebben. Toch plaatst Woonstede wel rookmelders bij groot onderhoud en nieuwbouw. Staat er voor uw woning nog geen groot onderhoud gepland, maar wil u wel graag een rookmelder? Dan kunt u het beste zelf een rookmelder aanschaffen. Woonstede adviseert hierbij de volgende types: FireAngel, BRK, Kidde of First Alert met Li-on batterij. Deze types zijn verkrijgbaar bij Doe het zelf zaken en kosten gemiddeld €15,00 euro.

Maak uw rookmelder regelmatig schoon
Stof en vuil kunnen de werking van uw rookmelder verminderen en zelfs laten afgaan. Stof daarom uw rookmelder regelmatig af of gebruik de stofzuiger om de rookmelder schoon te maken. Test ook uw rookmelder regelmatig. Dit doet u door de testknop in te drukken en even vast te houden. Hoort u het alarm niet, controleer dan de batterij. Als de batterij aan vervanging toe is, geeft het apparaat dit vanzelf aan door regelmatig, minimaal 30 dagen lang, af en toe een klein piepje te laten horen. 

Meer tips over brandveiligheid zijn te vinden op www.brandweer.nl/wonen.

Belangrijke tips voor het schilderen
Gaat u de binnenkant van uw woning schilderen? Handige tips en trucs voor uw schilderwerk:

  • Gebruik verf met zo min mogelijk oplosmiddelen. Die zijn slecht voor het milieu en uw gezondheid.
  • U gaat het plafond schilderen? Huur een klein kamersteigertje, dat geeft verbluffend veel gemak.
  • Zet een afgesloten verfblik omgekeerd weg. Zo ontstaat er geen vel op de verf.
  • Acrylverf (waterverf) droogt snel. Schilder niet te grote vlakken in een keer. De verf kan zo niet in elkaar overlopen.
  • Ventileer bij acrylverf niet te veel. Te veel ventilatie veroorzaakt zwevende stofdeeltjes die in of tegen de verf gaan zitten.

Informatie
Op de speciale website verbeteruwhuurwoning.nl vindt u informatie en brochures over het zelf aanpassen van uw badkamer, keuken, vloeren en trapbekleding, tuin en hoe u energie kunt besparen.

Handige links
 
Terug  Terug

Ventileer uw woning, dit voorkomt schimmel!