NIEUWS - 28 juni 2016

Vraag en antwoord op bewonersavond Kolkakkerbuurt
  
De Goede Herderkerk aan de Ganzenweide stroomde vol gisteravond. “Ben ik ook weer eens in een kerk”, grapte één van de bewoners. De opening werd gedaan door Tineke Hoekstra en Lisan Verboom uit de bewonerscommissie. Ze legden uit dat het bij het voorstel een hele uitdaging was om aan iedereen te denken. Er zijn veel wensen in de wijk en even zoveel meningen. Toch kan er met vertrouwen een plan worden neergelegd dat aan alle wensen tegemoet komt.


Tuindorpstijl
Projectleider Edwin Boonstoppel legde het voorstel aan de wijk uit. Het plan is om 50 woningen te renoveren en de overige 113 woningen te slopen en te vervangen door nieuwbouw in dezelfde tuindorpstijl. Hoe het exact wordt ingevuld is aan de bewoners, die mogen meedenken aan het Stedenbouwkundig Plan voor de wijk waarmee (bij akkoord) wordt gestart na de zomervakantie. Om alvast een idee te geven waar dat stedenbouwkundig plan over gaat heeft de bewonerscommissie met Woonstede stedenbouwkundige uitgangspunten geformuleerd.

Stedenbouwkundig plan
Een van de belangrijkste vragen die deze avond speelde was de vraag waarom er geen stedenbouwkundig plan is. Dat geeft toch juist meer duidelijkheid waarover je ja zegt? De bewonerscommissie legt uit hoe dit ging: “ We hebben gevraagd het Stedenbouwkundig Plan in de ijskast te zetten en ons eerst te concentreren op de vraag of er echt niet gerenoveerd kan worden. Daar hebben we flinke onderhandelingen over gevoerd, met het huidige voorstel als resultaat. Een Stedenbouwkundig Plan kun je pas invulling geven wanneer je weet waar er gesloopt en gerenoveerd gaat worden.”

Applaus
Er kwamen veel vragen over het voorstel, het Sociaal Plan en de stedenbouwkundige uitgangspunten. Alle vragen werden door leden van het projectteam beantwoord. De bewoners krijgen later deze week een brief met het voorstel het Sociaal Plan en de uitgangspunten later deze week opgestuurd. Daarna is er de gelegenheid om voor of tegen het voorstel te stemmen. Deze stemming wordt gecontroleerd door een notaris. De avond werd afgesloten door directeur Marian Teer die aangaf dat er een goed plan ligt waarin voor elk wat wils is. Ze complimenteerde de wijk met zo’n goede bewonerscommissie. ‘Stem wat uw hart u ingeeft!’ Ze kreeg applaus uit de zaal.

70% akkoord
Over een paar dagen valt het Sociaal Plan samen met een akkoordverklaring bij de bewoners in de bus. Daarna heeft men twee weken de tijd om te reageren. Als 70% akkoord is, wordt het Sociaal Plan van kracht. Als men niet akkoord gaat, ontstaat een nieuwe situatie. Dan ligt zowel het voorstel als het Sociaal Plan weer ter discussie en moet de projectgroep zich opnieuw bezinnen. Wat de projectgroep betreft, is dit niet wenselijk want dat zou betekenen dat de wijk opnieuw een lange periode van veel onzekerheid tegemoet gaat.