Loden drinkwaterleiding

Er is veel media aandacht voor loden drinkwaterleidingen. Loden waterleidingen werden tot 1960 veel gebruikt bij de bouw van huizen. Volgens de Gezondheidsraad is er alleen risico voor ongeborenen (via de moeder), zuigelingen en kinderen tot 7 jaar, omdat hun darmen het lood nog makkelijk opnemen.

Geen loden drinkwaterleiding in woning van Woonstede
Volgens onze gegevens zijn er geen loden drinkwaterleidingen in woningen van Woonstede. De woningen die voor 1960 zijn gebouwd hebben inmiddels een onderhoudsbeurt gehad waarbij installaties en leidingen in de woning werden vervangen. 
Mocht u kinderen in huis hebben, in een huis wonen dat voor 1960 gebouwd is en zich zorgen maken of uw woning nog een loden drinkwaterleiding heeft. Gebruik dan water uit flessen voor (fles)voeding en drinken en neem contact op met Woonstede.

Hoe herken ik een loden drinkwaterleiding?
Loden drinkwaterleidingen zijn dofgrijs van kleur. Als je er met een schuurpapier overheen gaat worden ze zilverachtig. Daarnaast maakt de leiding een dof geluid als je er met bijvoorbeeld een lepel op tikt. Leidingen van koper zijn vaak groen van kleur en worden geel of rood als je er met een schuurpapier overheen gaat en maken een helder geluid als je er met een lepel op tikt.

Wat doet Woonstede er aan?
Maakt u zich zorgen omdat u in een huis van voor 1960 wonen, kinderen van 7 jaar en jonger in huis heeft en vermoedt dat er loden drinkwaterleidingen zijn?  Neem dan contact op met Woonstede via 0318-695 695. Om uw zorgen weg te nemen zal Woonstede een monster nemen van het leidingwater om het loodgehalte vast te stellen.  
 
Terug  Terug

Controleer of u ramen en deuren goed afsluit als u weggaat

Weet u dat u met het Politiekeurmerk Veilig Wonen 90% minder kans heeft op inbraak in uw woning