NIEUWS - 1 september 2021

Woonstede, De Bunte en Bouwbedrijf Kreeft tekenen voor transformatie kazerne

Woonstede, De Bunte Vastgoed en Bouwbedrijf Kreeft uit Ede tekenden de stukken voor de transformatie van de Van Essenkazerne. In opdracht van Woonstede en De Bunte neemt Kreeft de realisatie voor haar rekening. De oostelijke vleugel van de voormalige artilleriekazerne uit begin vorige eeuw wordt omgebouwd tot 24 sociale huurwoningen. Kreeft start dit jaar nog met de bouw van de transformatie. Naar verwachting levert Woonstede begin 2023 de huurwoningen op aan de nieuwe bewoners.

Woonstede en De Bunte kochten ieder een deel van de H-vormige Van Essenkazerne. Samen met de gemeente Ede ontwikkelden zij in de afgelopen twee jaar een herbestemmingsplan, dat recht doet aan de rijksmonumentale kazerne en voorziet in de woningbouwbehoefte in Ede. In de westelijke vleugel en het midden paviljoen realiseert De Bunte 16 koopwoningen in de vrije sector. Daarmee gaat de Van Essenkazerne woonruimte bieden aan in totaal 40 huishoudens.

De 24 huurwoningen die Woonstede in het beschermde rijksmonument realiseert, variëren in grootte en krijgen elk een unieke indeling. Van studio’s met balkon tot appartementen met een tuintje en maisonnettes met drie slaapkamers. Bij de verbouwing van de Van Essenkazerne worden zoveel mogelijk originele details bewaard.

Marco de Wilde tekende als directeur-bestuurder namens Woonstede voor de samenwerking met Kreeft. Hij is blij met het bijzondere project: “Dat we dit beschermde rijksmonument transformeren naar onder meer sociale huurwoningen is uniek. Zo krijgen straks 24 huishoudens die zijn aangewezen op sociale huur de kans om te wonen in een historisch pand in een monumentaal en groen gebied. Dichtbij bos en hei én bij het centrum en het treinstation.”

De Van Essenkazerne is een van de zeven kazernecomplexen aan de oostrand van Ede. Op 1 januari 2011 verliet Defensie de kazernes en werden ze overgedragen aan de gemeente Ede. Die gaf diverse kazernegebouwen een nieuwe bestemming en startte met de bouw van een nieuwe woonwijk op de kazerneterreinen. Met de mix aan woningtypes die De Bunte en Woonstede samen in de kazerne realiseren, past het project in de diverse en inclusieve woonwijk die de gemeente Ede realiseert op het voormalige kazerneterrein.

Om in aanmerking te komen voor de huurwoningen in de Van Essenkazerne, moeten geïnteresseerden als woningzoekende ingeschreven staan bij huiswaarts.nu. Daar worden de woningen aangeboden zodra ze klaar zijn voor verhuur.