Woningaanbieding

U heeft een woningaanbieding gekregen of op een woning gereageerd. Wat wordt er nu van u verwacht? En wat kunt u van ons verwachten? Meer informatie vindt u hieronder.

Veel gevraagd over Woningaanbieding

Ik ben kandidaat voor een woning en ik heb de woning bekeken. Wat doen jullie nog voordat ik de woning krijg?

Algemeen

Een medewerker van Woonstede controleert de woning van de huurder die vertrekt. Ze spreken samen af welke werkzaamheden de vertrekkende huurder nog doet en wat Woonstede doet. 

In ons handboek laten we u met foto's zien hoe de woning eruit ziet als u de sleutels krijgt. 

Heeft u meer vragen over de oplevering van uw nieuwe woning? Neem contact op met Woonstede.

Hoe bepaal ik mijn verzamelinkomen?

Algemeen

Het verzamelinkomen is het inkomen van alle volwassenen van uw huishouden. Het inkomen van eigen (pleeg)kinderen telt niet mee voor het verzamelinkomen. Dit geldt ook voor eigen volwassen (pleeg)kinderen.

Het verzamelinkomen kunt u terugvinden op de laatste inkomensverklaring of definitieve aanslag van de Belastingdienst. Wilt u meer weten over het bepalen van uw inkomen? Ga dan naar Huiswaarts.nu.

U kunt de inkomensverklaring zelf downloaden, dan heeft u de verklaring meteen in uw bezit. Wilt u meer weten? Ga dan naar de website van de Belastingdienst

Ik heb een woning aangeboden gekregen en ik krijg geen contact voor bezichtiging. Wat moet ik doen?

Algemeen

Neem contact op met Woonstede. Dan proberen wij contact te krijgen met de huurder van de woning. 

Als u contact met ons opneemt, denk dan aan de datum waarvoor u moest reageren op Huiswaarts.nu. Deze datum staat in de e-mail van Huiswaarts.nu met de informatie om te woning te bekijken.

Hoe lang moet ik wachten tot ik een woning krijg aangeboden?

Algemeen

De gemiddelde inschrijftijd voor een appartement is 5,5 jaar en voor een eengezinswoning 7,5 jaar. 

U reageert zelf op woningen via de website Huiswaarts.nu. Hier ziet u na het inloggen de woningen waarop u kunt reageren. Ook ziet u hier op welke plek u staat. Let op: Deze plek kan nog veranderen zolang de woning online staat. 

De woningen worden verdeeld op inschrijftijd en inkomen. Past uw inkomen bij de voorwaarden die in de advertentietekst staan? Dan kijken we naar uw inschrijftijd.

Ik heb een vraag over een woning die op Huiswaarts.nu staat. Waar kan ik terecht?

Algemeen

Neem contact op met Woonstede.

Wilt u op een woning reageren? Let dan op de datum tot wanneer de woning op Huiswaarts.nu staat. Wij kunnen niet meer voor u op een woning reageren als deze niet meer online staat.

Ik heb een uitnodiging voor een groepsbezichtiging, maar ik kan dan niet. Wat kan ik doen?

Algemeen

Dat is vervelend, maar u kunt de woning niet op een ander moment bekijken. Misschien kunt u iemand anders laten kijken. Komt u niet en meldt u zich niet af voor de bezichtiging? Dan slaan we u over voor de woning.

Komt iemand anders namens u naar de groepsbezichtiging? Neem contact op met Woonstede. We horen graag wie namens u de woning komt bekijken.

Ik sta borg voor een huurder. Wat betekent dit?

Algemeen

Een borgstelling maken we als een huurder niet goed kan bewijzen dat de huur betaald kan worden. Als u borg voor een huurder staat, dan heeft u een borgstelling ondertekend. In dit contract staat dat u twee jaar lang garant staat voor de betaling van de huur. Betaalt de huurder niet (op tijd)? Dan zoeken wij contact met u en vragen u om de huur te betalen.

Zegt de huurder binnen de twee jaar de huur op en is alles betaald? Dan vervalt het contract voor de borgstelling automatisch. 

Moet ik een waarborgsom aan jullie betalen als ik ga huren?

Algemeen

Nee, u hoeft geen waarborgsom te betalen.

Waarom krijgen grote gezinnen in Ede soms voorrang op woningen?

Algemeen

Dat hebben we met de gemeente Ede afgesproken. Soms krijgen gezinnen van vijf of meer personen voorrang bij grote woningen. Dit zijn woningen van minimaal 100 m2 of woningen met minimaal vier slaapkamers. Als er voorrang voor minimaal vijf personen geldt, dan staat dit in de advertentie op Huiswaarts.nu.

Bestaat uw huishouden uit minder dan vijf personen? Dan kunt u wel op de woning reageren, als u voldoet aan de inkomenseisen. Huishoudens met minimaal vijf personen krijgen wel voorrang op u.

Hoe word ik geïnformeerd over een woningaanbieding?

Algemeen

U krijgt een e-mail van Huiswaarts.nu of van ons met hierin alle informatie over de woning. In deze e-mail staat wat u moet doen.