Van Essenkazerne

Rijksmonument de Van Essenkazerne, uit begin vorige eeuw, wordt omgebouwd tot 16 koopwoningen en 24 sociale huurwoningen. De huurwoningen zijn verschillend van grootte en indeling. Door de mix aan woningtypen past het project in de diverse woonwijk die de gemeente Ede realiseert op het voormalige kazerneterrein aan de oostrand van Ede. De toekomstige bewoners komen te wonen in een monument in de historische en groene omgeving van het voormalige kazerneterrein, waarvan ook Maurits Noord, Elias Beeckman en Simon Stevin deel uitmaken. Dichtbij heide en bos, maar ook dichtbij het centrum van Ede en het treinstation.

H-vormig gebouw

De Van Essenkazerne heeft een H-vorm. De koopwoningen komen in de westelijke vleugel en in het midden paviljoen van het voormalig kazernegebouw. De 24 huurappartementen komen in de oostelijke vleugel. Aan die zijde van het gebouw krijgen de appartementen een balkon. Op het zuidelijke binnenplein wordt een tuin aangelegd. Op het plein aan de noordzijde komen parkeerplaatsen en een half verdiepte overdekte fietsenstalling met groen dak.

Duurzaamheid

Alle woningen worden aangesloten op het warmtenet van Ede. Daarnaast heeft de gemeente Ede wensen op het gebied van natuur inclusief bouwen. Daar waar mogelijk verwerken we deze wensen in het ontwerp. 

Oplevering

De werkzaamheden voor de transformatie van de Van Essenkazerne starten in januari 2022. Naar verwachting kunnen we de huurwoningen in het eerste kwartaal van 2023 opleveren aan de nieuwe bewoners.

Geschiedenis

De Van Essenkazerne is een voormalige artilleriekazerne uit begin vorige eeuw. Het huisvestte het 4e Regiment Veldartillerie met regimentsstaf. Dit legeronderdeel werd in 1905 opgericht en leidde kanonniers op voor het standaardgeschut van het veldleger. De artilleriekazerne kreeg overigens pas in 1934 zijn huidige naam, genoemd naar artillerieofficier Peter Daniël van Essen (1870 - 1925). Hij was een artillerist en uitvinder van onder andere het ‘eenheidsprojectiel’.

De Van Essenkazerne is een van de zeven kazernecomplexen aan de oostrand van Ede. Op 1 januari 2011 verliet Defensie de kazernes en werden ze overgedragen aan de gemeente Ede. Die herbestemde diverse kazernegebouwen en startte met de bouw van een nieuwe woonwijk op de kazerneterreinen.

Originele details

Bij de transformatie van de Van Essenkazerne worden zoveel mogelijk originele details bewaard, zoals de spanten op de bovenste verdiepingen de prachtige trappen. Ook de teakhouten buitendeuren uit de bouwtijd bleven bewaard en veel vensters hebben nog het oorspronkelijke hang- en sluitwerk. Vooral de buitenkant van het ruim honderdjarige gebouw bleef zeer goed intact.