Zonnepanelen
We plaatsen steeds meer zonnepanelen op de daken van onze woningen. Wat betekent dit voor u? Meer informatie vindt u hieronder.
Veel gevraagd over Zonnepanelen
Algemeen
Ja. Vaak is dit al gebeurd bij onze woongebouwen van vijf verdiepingen of meer.
Betaal ik dan minder?
Ja. De zonnepanelen op uw woongebouw wekken stroom op voor bijvoorbeeld de lift en de verlichting op de galerij. Hierdoor zal u minder servicekosten betalen. U kunt dit terugvinden op uw afrekening servicekosten.
Algemeen
Uw energierekening wordt lager omdat u minder elektriciteit verbruikt.
In 2027 vervalt de salderingsregeling. Uw energierekening zal vanaf dan nog steeds lager zijn als zonder zonnepanelen, maar minder dan in 2025 of 2026. Probeer verstandig met uw elektriciteit om te gaan. Zet bijvoorbeeld juist op zonnige dagen uw wasmachine, vaatwasser of droger aan.
Algemeen
Neem contact op met Woonstede. We kijken dit voor u na en nemen binnen 2 werkdagen contact met u op.
Algemeen
Ja. Dit doet u hier.
Algemeen
Zonnepanelen worden niet schoongemaakt. Ze zijn voorzien van zelfreinigend glas. Door de regen blijven ze voldoende schoon om een goede opbrengst te leveren.
Algemeen
Dit is per situatie verschillend. Neem contact op met Woonstede. We kijken graag na, welke mogelijkheden er zijn.
Algemeen
Nee, nu niet. Wel hebben bekeken welke woningen met een schuin dak geschikt zijn voor het plaatsen van zonnepanelen. Door de oplopende kosten is het op dit moment lastig om zonnepanelen te plaatsen waar u als bewoner in uw portemonnee voordeel van heeft.
Algemeen
Nu niet. Misschien wel in de toekomst.
Algemeen
Nee. We plaatsen alleen projectmatig zonnepanelen op woningen. Per project wordt bepaald hoeveel panelen er geplaatst worden.
We gaan niet meer panelen plaatsen. Dit heeft ook te maken met het afschaffen van de salderingsregeling en mogelijke terugleverboetes bij energiemaatschappijen. Woonstede wil voorkomen dat haar huurders daar de dupe van worden.
Algemeen
Ja. De salderingsregeling gaat over het terugkrijgen van geld als u zelf stroom maakt, bijvoorbeeld met zonnepanelen op uw dak. Deze regel blijft voor nu hoe hij is. De regering maakt een nieuwe wet over energie. Het is nog niet zeker wat dit voor de salderingsregeling gaat betekenen.
Wat is de salderingsregeling precies?
De salderingsregeling is als een soort ruilhandel met stroom. Als je zonnepanelen hebt en meer stroom maakt dan je gebruikt, geef je extra stroom 'terug' aan het stroombedrijf. Aan het eind van het jaar kijkt het bedrijf hoeveel stroom je hebt gebruikt en hoeveel je hebt gemaakt. Als je meer stroom hebt gemaakt dan gebruikt, krijg je een beetje geld voor de extra stroom.
Algemeen
Het is op dit moment lastig om zonnepanelen op dit soort woongebouwen te plaatsen waar u als bewoner in uw portemonnee voordeel van heeft.
Wanneer er een onderhoudsproject start in uw woongebouw, dan kijken we welke mogelijkheden er zijn.
Algemeen
Nee. U mag de zonnepanelen niet van uw dak afhalen. Ook Woonstede doet dit niet voor u.
Algemeen
Ja, zonnepanelen helpen u geld te besparen. Zonne-energie kost niets omdat het van de zon komt, en dat is altijd goedkoper dan wanneer u moet betalen voor uw stroom. Met zonnepanelen heeft u minder energiekosten dan zonder zonnepanelen. Zelfs als u terugleverkosten betaalt aan uw energiebedrijf.
Zo houdt u uw terugleverkosten laag
Een deel van de opgewekte stroom gebruikt uw direct zelf. Het deel wat u zelf niet verbruikt, levert u aan het elektriciteitsnet. Dit heet ‘terugleveren’. Voor het teruggeven van deze stroom, vraagt uw energiebedrijf soms extra geld. Hoeveel geld hangt af van hoeveel stroom u geeft en uw energiebedrijf. U kunt de terugleverkosten zo laag mogelijk houden door elektrische apparatuur zoals uw wasmachine en uw vaatwasser, aan te zetten als de zon schijnt.
Overstappen
Niet elk energebedrijf rekent terugleverkosten. Lees hier meer.
Meer advies nodig? Neem contact op met het energieloket van uw gemeente: