Energie besparen

De goedkoopste energie is de energie die u niet verbruikt. Om uw woonkosten laag te houden, is het slim om zuinig om te gaan met energie. Gelukkig zijn er veel mogelijkheden om zelf energie te besparen. Meer informatie vindt u hieronder.

Tips om minder gas te verbruiken

Veel huurders gebruiken gas om hun huis te verwarmen. En dat is op dit moment de duurste energie. Door op gas te besparen, wordt uw energierekening lager.

Tips om minder stroom te verbruiken

Alle apparaten verbruiken stroom. En stroom is duur. U bespaart veel stroom als u de wasmachine, droger en afwasmachine op de eco-stand zet. Door op stroom te besparen, wordt uw energierekening lager.

Veel gevraagd over Energie besparen

Ik wil graag zonnepanelen plaatsen. Kan dat?

Algemeen

Nee, u kunt helaas zelf geen zonnepanelen laten plaatsen. Dit heeft te maken met de brandveiligheid van uw woning. 

Ik wil graag overstappen op elektrisch of inductie koken. Legt Woonstede een Perilex aansluiting aan?

Algemeen

Dit doen we soms. 

Wilt u elektrisch gaan koken?
Dat kunt u online aan ons doorgeven. Lukt dit niet? Neem contact met ons op. We helpen u graag verder. We laten binnen een maand weten of we bij u een Perilex aansluiting aanleggen. 

Ik wil mijn woning elektrisch gaan verwarmen. Mag dat?

Algemeen

Vraag dit bij ons aan. Dat kunt u online aan ons doorgeven. Lukt dit niet? Neem dan contact met ons op. We helpen u graag verder.

Betaalt u stookkosten aan Woonstede?
Dan blijft u altijd de vaste kosten voor de collectieve verwarming betalen. Ook als u ervoor kiest om uw woning elektrisch te verwarmen. 

Wat doet Woonstede aan duurzaamheid in mijn woning?

Algemeen

De overheid verplicht Woonstede om het totale bezit aan huurwoningen gemiddeld te laten voldoen aan een bepaalde Energie-Index. Woonstede kiest zelf de woningen uit, waar begonnen wordt met het nemen van energie besparende maatregelen.

We maken jaarlijks een planning voor het onderhoud. We kijken hoe de woning eraan toe is, welk onderhoud wij willen plegen en welk onderhoud wij moeten doen. Het verduurzamen van woningen nemen we hierin mee.

Wat gebeurt er met mijn energierekening als ik zonnepanelen krijg?

Algemeen

Dat ligt aan uw energieverbruik. Meestal gaat een energierekening omlaag als er zonnepanelen liggen. Maar als u meer verbruikt, kan de rekening hoger worden.

U blijft aangesloten op het elektriciteitsnetwerk. Ook houdt u het contract met uw energieleverancier. Daardoor blijven op de rekening de vaste kosten, de netwerkkosten en het vastrecht staan. Van de overheid krijgt u een heffingskorting. Die staat ook op de rekening.

Ik ga in mijn nieuwe woning elektrisch koken. Welke kookplaat kan ik kopen?

Algemeen

In uw nieuwe woning maken we standaard een 2-fasen aansluiting. Dit betekent dat u een kookplaat met een vermogen tot 7400 Watt kunt aansluiten. U kunt deze aansluiting herkennen aan een horizontaal middenstukje in het stopcontact. 

Kopen en plaatsen van een kookplaat
Het kopen en het plaatsen van de kookplaat doet u zelf. Laat u bij het kopen van de kookplaat goed adviseren. Houdt rekening met een 2-fasenaansluiting van 32 ampère. Let erop dat u de kookplaat op een vlak oppervlak plaatst en dat de kookplaat waterpas staat. 

Hoe kan ik de temperatuur in mijn woning op warme dagen laag houden?

Algemeen

Tips om uw woning koel te houden

Hieronder leest u een aantal tips:

  1. Zet ‘s ochtends als het nog koel is alle ramen en deuren maximaal een uur open. Heeft u een mechanische afzuiging? Zet deze tegelijkertijd aan op de hoogste stand.
  2. Houd ramen en deuren zo veel mogelijk dicht.
  3. Plaats (verduisterende) gordijnen of luxaflex aan de kant waar de zon staat en houd deze dicht.
  4. U kunt in veel gevallen zonnescherm/screens aanbrengen aan de buitenzijde van uw woning. Wilt u dit? Dat kunt u online aan ons doorgeven. Lukt dit niet? Neem dan contact met ons op. We helpen u graag verder. Een goed alternatief zijn zonwerende screens met zuignappen. Eenvoudig aan te brengen op het glas en kost minder dan zonnescherm/screens.
  5. Planten hebben een verkoelend effect. Plaats deze rondom uw woning.
  6. Zet een ventilator aan. Om het nog koeler te maken, kunt u er een fles met bevroren water of bak met ijsblokjes ervoor zetten.
  7. Houd de luchtvochtigheid laag. Vochtige lucht wordt als warmer ervaren. Droog uw was buiten en zet met koken uw afzuigkap aan.
  8. Vervang uw lampen voor LED-lampen. Deze zijn niet alleen energiezuiniger, maar worden ook minder warm dan een gloeilamp.

Ik woon in Ede en ik heb moeite om mij energierekening te betalen. Hebben jullie nog bespaartips voor mij?

Algemeen

Ja. Vraag de gratis energiebox aan bij de gemeente Ede. Die bestaat uit een doos met energiebesparende producten, een adviesgesprek met een energiecoach en een adviesrapport.

Met de producten en tips kunt u direct aan de slag om uw energieverbruik te verlagen. Zo kunt u jaarlijks gemiddeld €130,00 op uw energierekening besparen. De Energiebox wordt betaald door de gemeente Ede. Er wordt geen reclame gemaakt en er wordt niets verkocht. U krijgt alleen advies en besparingstips.

Interesse?
Hier vraagt u de energiebox aan. 

Wilt u weten of u verder kunt besparen?
En of u krijgt waar u recht op heeft? Bekijk hier de mogelijkheden. 

Ik wil graag een 3-fasenaansluiting in mijn woning. Mag dat?

Algemeen

Nee, dit mag niet. Liander brengt hiervoor elk jaar kosten in rekening. Als u gaat verhuizen, dan krijgt de nieuwe huurder van uw woning deze rekening. Dat willen we niet.