Energie besparen
De goedkoopste energie is de energie die u niet verbruikt. Om uw woonkosten laag te houden, is het slim om zuinig om te gaan met energie. Gelukkig zijn er veel mogelijkheden om zelf energie te besparen. Meer informatie vindt u hieronder.
Tips om minder gas te verbruiken
Veel huurders gebruiken gas om hun huis te verwarmen. En dat is op dit moment de duurste energie. Door op gas te besparen, wordt uw energierekening lager.
Tips om minder stroom te verbruiken
Alle apparaten verbruiken stroom. En stroom is duur. U bespaart veel stroom als u de wasmachine, droger en afwasmachine op de eco-stand zet. Door op stroom te besparen, wordt uw energierekening lager.
Veel gevraagd over Energie besparen
Ik wil graag overstappen op elektrisch of inductie koken. Legt Woonstede een Perilex aansluiting aan?
Ik wil mijn woning elektrisch gaan verwarmen. Mag dat?
Algemeen
Vraag dit bij ons aan. Dat kunt u online aan ons doorgeven. Lukt dit niet? Neem dan contact met ons op. We helpen u graag verder.
Betaalt u stookkosten aan Woonstede?
Dan blijft u altijd de vaste kosten voor de collectieve verwarming betalen. Ook als u ervoor kiest om uw woning elektrisch te verwarmen.
Wat doet Woonstede aan duurzaamheid in mijn woning?
Algemeen
De overheid verplicht Woonstede om het totale bezit aan huurwoningen gemiddeld te laten voldoen aan een bepaalde Energie-Index. Woonstede kiest zelf de woningen uit, waar begonnen wordt met het nemen van energie besparende maatregelen.
We maken jaarlijks een planning voor het onderhoud. We kijken hoe de woning eraan toe is, welk onderhoud wij willen plegen en welk onderhoud wij moeten doen. Het verduurzamen van woningen nemen we hierin mee.
Ik ga in mijn nieuwe woning elektrisch koken. Welke kookplaat kan ik kopen?
Algemeen
In uw nieuwe woning maken we standaard een aansluiting van 2 x 230 volt. Dit betekent dat u een kookplaat met een vermogen tot 7900 Watt kunt aansluiten. U kunt deze aansluiting herkennen aan een horizontaal middenstukje in het stopcontact.
Kopen en plaatsen van een kookplaat
Het kopen en het plaatsen van de kookplaat doet u zelf. Laat u bij het kopen van de kookplaat goed adviseren. Houdt rekening met een aansluiting van 2 x 230 volt. Let erop dat u de kookplaat op een vlak oppervlak plaatst en dat de kookplaat waterpas staat.
Wat gebeurt er met mijn energierekening als ik zonnepanelen krijg?
Algemeen
Uw energierekening wordt lager omdat u minder elektriciteit verbruikt.
In 2027 vervalt de salderingsregeling. Uw energierekening zal vanaf dan nog steeds lager zijn als zonder zonnepanelen, maar minder dan in 2025 of 2026. Probeer verstandig met uw elektriciteit om te gaan. Zet bijvoorbeeld juist op zonnige dagen uw wasmachine, vaatwasser of droger aan.
Hoe kan ik de temperatuur in mijn woning op warme dagen laag houden?
Algemeen
Tips om uw woning koel te houden
Hieronder leest u een aantal tips:
Zonwering
Doe uw zonwering, gordijnen of luxaflex dicht aan de kant waar de zon staat. Hierdoor houdt u de warmte buiten en blijft u woning koeler.
U kunt in veel gevallen zonnescherm/screens aanbrengen aan de buitenzijde van uw woning. Wilt u dit? Dat kunt u online aan ons doorgeven. Lukt dit niet? Neem dan contact met ons op. We helpen u graag verder. Een goed alternatief zijn zonwerende screens met zuignappen. Eenvoudig aan te brengen op het glas en kost minder dan zonnescherm/screens.
Zet een ventilator neer
Zet een ventilator neer om lucht in uw woning te verspreiden. Is het heel warm? Zet er dan een dichte fles met bevroren water voor. Is het in de woning warmer dan buiten? Zet de ventilator voor een deur of raam. De ventilator blaast dan de warme lucht naar buiten.
Was drogen
Droog uw was buiten. Zo voorkomt u dat u geen vochtige lucht in huis hebt.
Ramen open
Zet in de nacht en ochtend ramen open als het buiten koeler is dan binnen. Zet de mechanische afzuiging op de hoogste stand.
Voldoende groen
Stenen warmen snel op en geven veel warmte af. Zorg voor voldoende groen in uw tuin of op uw balkon.
Lage luchtvochtigheid
Vochtige lucht voelt vaak warmer. Houd daarom de luchtvochtigheid laag. Ga niet langdurig koken en zet planten tijdelijk in een andere ruimte in uw woning.
Ramen en deuren dicht
Houd de ramen en deuren overdag dicht. Af en toe vij minuten ventileren is niet erg en belangrijk voor een goede luchtkwaliteit.
Vervang lampen voor LED
LED-lampen zijn energiezuiniger, maar worden ook minder warm dan een gloeilamp.
Pas uw levensstijl aan
Zoek op hete dagen schaduw op in een park of bos. Vermijd zware lichamelijke beweging en doe het rustig aan. Drink genoeg, draag dunne kleding en let op elkaar.
Hoe werkt mijn vloerverwarming?
Algemeen
Uw vloerverwarming is een systeem wat langzaam opwarmt en afkoelt. Houdt daarom de temperatuurinstelling zo gelijk mogelijk. Verlaag in de nacht niet meer dan twee graden onder de dagtemperatuur.
U regelt de temperatuur in uw woning met de kamerthermostaat. Deze hangt altijd in de woonkamer. Het kan zijn dat in andere kamers een naregelaar zit. Deze kunt u gebruiken om de temperatuur in die ruimte te regelen met ongeveer + 3 of – 3 graden. Dit werkt alleen als er ook warmtevraag is in de woonkamer.
Ik woon in Ede en ik heb moeite om mij energierekening te betalen. Hebben jullie nog bespaartips voor mij?
Algemeen
Ja. Vraag de gratis energiebox aan bij de gemeente Ede. Die bestaat uit een doos met energiebesparende producten, een adviesgesprek met een energiecoach en een adviesrapport.
Met de producten en tips kunt u direct aan de slag om uw energieverbruik te verlagen. Zo kunt u jaarlijks gemiddeld €130,00 op uw energierekening besparen. De Energiebox wordt betaald door de gemeente Ede. Er wordt geen reclame gemaakt en er wordt niets verkocht. U krijgt alleen advies en besparingstips.
Interesse?
Hier vraagt u de energiebox aan.
Wilt u weten of u verder kunt besparen?
En of u krijgt waar u recht op heeft? Bekijk hier de mogelijkheden.
Ik wil graag een 3-fasenaansluiting in mijn woning. Mag dat?
Algemeen
Nee, dit mag niet. Liander brengt hiervoor elk jaar kosten in rekening. Als u gaat verhuizen, dan krijgt de nieuwe huurder van uw woning deze rekening. Dat willen we niet.