Ik ervaar overlast van mijn buren. Hoe kan ik dit doorgeven?
Algemeen
Dat kunt u online aan ons doorgeven. Lukt dit niet? Neem dan contact met ons op. We helpen u graag verder.
Dat kunt u online aan ons doorgeven. Lukt dit niet? Neem dan contact met ons op. We helpen u graag verder.
Dit zijn voorbeelden van Woonfraude:
Woonfraude kunt u anoniem melden. U hoeft ook geen bewijzen mee te sturen. Wij beginnen ons eigen onderzoek. U mag natuurlijk wel uw contactgegevens aan ons doorgeven. Dan kunnen we nog contact met u opnemen voor extra informatie.
Wilt u woonfraude (anoniem) melden? Dat kunt u online aan ons doorgeven. Lukt dit niet? Neem dan contact met ons op. We helpen u graag verder.
Als er inderdaad sprake is van woonfraude, dan vragen we de huurder om de huur van de woning op te zeggen. Werkt de huurder niet mee? Dan vragen we de rechtbank om het huurcontract te stoppen. De huurder raakt de woning dan kwijt.
Nee, u kunt overlast niet anoniem melden. Bij overlast moeten we namelijk alle partijen kunnen spreken.
We gaan altijd voorzichtig om met uw gegevens en uw melding. We geven uw naam bijvoorbeeld nooit aan de mensen die overlast veroorzaken. Dit doen we alleen als u ons daarvoor toestemming geeft. Gaat de overlast zover dat we naar de rechter gaan? Dan willen we uw melding als bewijs gebruiken. Ook dan vragen we u eerst om uw toestemming.
Wilt u overlast melden? Dat kunt u online aan ons doorgeven. Lukt dit niet? Neem dan contact met ons op. We helpen u graag verder.
Woonfraude kunt u wel anoniem bij ons melden. Van woonfraude is sprake als de huurder:
Wilt u woonfraude (anoniem) melden? Dat kunt u online aan ons doorgeven. Lukt dit niet? Neem dan contact met ons op. We helpen u graag verder.
Dat kunt u online aan ons doorgeven. Lukt dit niet? Neem dan contact met ons op. We helpen u graag verder.
Helaas kunnen we weinig doen. We kunnen niet in gesprek met de veroorzaker omdat hij/zij bij ons geen huurcontract heeft getekend.
Samen praten
Probeer daarom vooral te praten met uw buren. Het kan zijn dat uw buren niet door hebben dat u last van ze heeft. U kunt met uw buren afspraken maken, die voor u beiden goed werken.
Buurtbemiddeling
Komt u er samen niet uit? Neem dan contact op met Buurtbemiddeling Ede of Buurtbemiddeling Scherpenzeel.
Woont u in een woongebouw met een wijkbeheerder?
Neem contact op met uw Wijkbeheerder. Hij helpt u graag verder.
Heeft u geen wijkbeheerder?
Neem contact op met uw gemeente.
We vinden het belangrijk dat uw tuin netjes is. Daarom moet u zelf zorgen voor het klein en dagelijks onderhoud. Denk hierbij aan:
Is uw tuin niet goed onderhouden? Dan gaan we met u in gesprek. Als dat nodig is brengen we u in contact met vrijwilligersorganisaties. Zij kunnen u misschien helpen. U kunt zelf ook contact opnemen.
Woonstede werkt veel samen met Malkander, Stichting Present en Dien je stad. Lees hieronder waarmee deze organisaties u kunnen helpen:
Malkander
Bij Malkander kunt u kosteloos terecht voor een luisterend oor. Malkander werkt mee aan een positieve samenleving. Ze ondersteunt, versterkt en verbindt mensen in de gemeente Ede. Malkander biedt buurtbemiddeling, ondersteunt bij leefbaarheid activiteiten en helpt als mensen hulp nodig hebben.
Netwerk Dien je Stad
Bij Netwerk Dien je Stad zetten jongeren zich in om kwetsbare en eenzame stadsgenoten te helpen. Ze bieden u een luisterend oor en helpen u met klussen waar u zelf de financiele middelen niet voor heeft. U kunt zich zelf kosteloos aanmelden. Meer over Netwerk Dien je Stad leest u hier.
Stichting Present
Stichting Present slaat een brug tussen mensen die iets hebben te bieden en mensen die daarmee geholpen kunnen worden. Als makelaar in vrijwilligerswerk bieden zij de mogelijkheid voor vrijwilligers om zich in de eigen woonplaats in te zetten voor mensen die te maken hebben met armoede, een slechte gezondheid of een sociaal isolement.
Alleen een professional kan u aanmelden bij Stichting Present. Hiervoor gelden de onderstaande voorwaarden:
Zijn uw buren verhuisd en woont er nog niemand anders? En ziet u dat bijvoorbeeld de lampen branden of de ramen/deuren open staan? Dan zouden we het fijn vinden als u dit meldt. Neem contact op met Woonstede.
Bedankt voor het doorgeven.
Woont u in de gemeente Ede of Wageningen? Dan kunt u uw vragen over afval stellen bij de ACV groep.
Woont u in de gemeente Scherpenzeel? Stel dan uw vragen over afval bij de gemeente Scherpenzeel.
We doen dit om bewoners te beschermen. Maar ook om inbraak, vandalisme of vervuiling te voorkomen of vast te leggen. De inbreuk op de privacy moet zo klein mogelijk zijn. We hangen borden op om iedereen te laten weten dat er cameratoezicht is. Meer hierover kunt u lezen in ons protocol cameratoezicht.
Iedereen die buren heeft hoort wel eens geluiden van elkaar. Dat zijn leefgeluiden. Denk aan:
Helaas bestaan er geen geluidsdichte woningen. Houd daarom rekening met elkaar en probeer zo min mogelijk leefgeluiden te maken. Denk aan:
Bij geluidsoverlast is het geluid anders en erger (harder). Of het duurt langer. Voorbeelden van geluidsoverlast zijn:
Wilt u overlast melden? Dat kunt u online aan ons doorgeven. Lukt dit niet? Neem dan contact met ons op. We helpen u graag verder.
Iedereen die buren heeft hoort wel eens geluiden van elkaar. Helaas bestaan er geen geluidsdichte woningen. Houd daarom rekening met elkaar en probeer overlast te voorkomen. We hebben deze tips voor u:
Neem contact op met Woonstede. We kijken dan naar het probleem en zoeken naar een oplossing.
Ja, maar alleen aan de binnenkant. Dit is voor de veiligheid en eventuele overlast van de onderburen.
De geur van een joint is niet altijd even aangenaam. Toch is het roken van wiet in je eigen huis of eigen tuin niet verboden. (Wiet) roken in een algemene ruimte zoals een gang of entree is niet toegestaan. Heeft u daar last van en weet u wie dat doet, spreek dan gerust diegene hier op aan.
Is er een wijkbeheerder aanwezig in uw woongebouw? Dan kunt u dit ook bij hem melden. Hij kan u eventueel ondersteunen bij het vragen om rekening te houden met elkaar. We kunnen als woningcorporatie geen sanctie opleggen. We hebben hier geen juridische middelen voor.
Vermoedt u een hennepplantage? Dan horen we dit graag meteen van u. Zo kunnen we direct actie ondernemen. Uiteraard kunt u ook de politie bellen (0900-8844). Meldt u liever anoniem? Dat kan via Meld Misdaad Anoniem op telefoonnummer 0800-7000. Ook als u minder dan vijf wietplanten vermoedt, kunt u dit melden.